کاربرگ‌های جدید تأمین اجتماعی راهنمایی برای افزایش دقت در حسابرسی بیمه

سازمان تأمین اجتماعی به منظور تسهیل و شفاف‌سازی فرآیند حسابرسی، دستورالعمل جدیدی برای رعایت ضوابط کاربرگ‌های سه موسسه حسابرسی تأمین اجتماعی منتشر کرد. این دستورالعمل با هدف ارتقاء کیفی بازرسی از دفاتر قانونی شرکت‌ها و موسسات تحت پوشش تأمین اجتماعی تدوین شده و به تمامی واحدهای تابعه و ادارات کل استان ابلاغ شده است.

مفاد اصلی این دستورالعمل بدین شرح است:

زمان ثبت رویداد مالی:

ثبت رویدادهای مالی باید به صورت ماهیانه و بر اساس اسناد هزینه یا قرارداد انجام شود و سفارش کالا مورد بررسی قرار گیرد.

استعلام کد کارگاهی:

از کارگاه‌های فعال واحد تولیدی باید به صورتی انجام شود که واحد تولیدی دارای جواز کسب بوده و ماهیت سفارشی فروشنده داشته باشد. در صورت خرده‌فروشی بودن، سند مربوطه باید ضمیمه شود.

تکمیل فرم فایده:

تکمیل فرم فایده و هزینه پرداخت حق بیمه باید از طریق ماده ۳۸ یا ۴۷ قانون سازمان تأمین اجتماعی صورت گیرد.

بررسی امکان اخذ مفاصا حساب:

در صورت پرداخت حق بیمه از طریق ماده ۳۸، بررسی امکان اخذ مفاصا حساب با استفاده از بند ۱۴ و ۱۵ بخشنامه تنقیح و تلخیص مقاطعه کار توسط واحد تولیدی، که اخذ سپرده بیمه با ضریب ۷.۷۸ درصد با کسر از صورت حساب الزامی است. حق بیمه از طریق ماده ۴۷، مبلغ توافق شده با واحد تولیدی خالص منعقد می‌گردد و زمان پرداخت حق بیمه آن در زمان حسابرسی سازمان تأمین اجتماعی خواهد بود. واحد مالی موظف است مبلغ سپرده حق بیمه را به منظور آگاهی از هزینه‌های پرداختی در زمان حسابرسی در حساب‌های خود نگهداری کند.

اخذ مفاصا حساب ماده ۳۸:

در صورت اخذ مفاصا حساب ماده ۳۸ با طرف حساب های مستمر در دوره مالی با اتمام آن دوره، با مبلغ ناخالص کارکرد کل گردش حساب واحد تولیدی با درج شماره صورت حساب های صادره / قرارداد منعقده، یک نسخه از آن با فرمت نامه درخواست ایجاد ردیف پیمان به شعبه پرداخت زای واحد تولیدی توسط کارفرما ارسال خواهد شد.

این دستورالعمل به کارفرمایان و واحدهای تولیدی کمک می‌کند تا با رعایت دقیق ضوابط حسابرسی، از بروز مشکلات قانونی و مالی جلوگیری کنند. همچنین، شفافیت در حساب‌ها و اطمینان از صحت پرداخت‌های بیمه‌ای را افزایش می‌دهد.

از آنجایی که آشنایی با حسابرسی بیمه اهمیت زیادی برای کارفرمایان، پیمانکاران، شرکت‌ها و شخصیت‌های حقوقی دارد، موسسه حسابداری چرتکه پرداز تصمیم گرفته‌است در این مقاله به بررسی حسابرسی بیمه تأمین اجتماعی بپردازیم و با پروسه انجام آن آشنا شویم.

به طورکلی رسیدگی به اسناد کارفرمایان و دفاتر قانونی شرکت‌هایی که دارای پرونده در تأمین اجتماعی هستند و کد کارگاهی دارند توسط موسسه حسابرسی بیمه تأمین اجتماعی را «حسابرسی بیمه تأمین اجتماعی» می‌نامند. در این حسابرسی، اسنادمالی کارگاه‌ها که مرتبط با حساب‌های هزینه‌ای هستند مورد بررسی قرار می‌گیرند تا از پرداخت حق بیمه توسط کارفرما مطمئن شوند. حسابرسی بیمه معمولاً در دوره‌های چند ساله انجام می‌گیرد و تمرد از آن طبق قانون مجازاتی را به همراه خواهد داشت.

حسابرسی بیمه تأمین اجتماعی چیست؟

شرکت‌ها و افراد حقوقی مکلف به پرداخت حق بیمه کارکنان خود هستند و موسسه حسابرسی تأمین اجتماعی نیز وظیفه دارد تا با بررسی دفاتر قانونی شرکت‌ها به صورت دوره‌ای یا در زمان در یافت مفاصا حساب، جابه جایی سهام، انتقال مالکیت و … از رعایت قانون توسط شرکت یا مؤسسات مطمئن شود.

آشنایی با ماده 28 و 38 قانون تأمین اجتماعی و نقش آن در حسابرسی بیمه

دو ماده 28 و 38 قانون تأمین اجتماعی در واقع اساس کار حسابرسی بیمه را مشخص می‌کنند. بر اساس ماده 28 قانون تأمین اجتماعی که منابع در آمد سازمان را مشخص می‌کند، حق بیمه به میزان ‌سی درصد مزد یا حقوق است که هفت درصد آن به عهده ‌بیمه شده و بیست درصد به عهده کارفرما و سه درصد به وسیله ‌دولت تأمین خواهد شد. درحال حاضر حق بیمه سهم کارفرما با احتساب بیمه بیکاری به بیست و سه درصد افزایش یافته است.

از طرفی، ماده ۳۸ قانون تأمین اجتماعی؛ کلیه کارفرمایان و پیمانکاران تحت عضویت سازمان تأمین اجتماعی را مکلف می‌سازد که علاوه بر بیمه کردن کارکنان خود، نسبت به بیمه نمودن نیروهای مربوط به پروژه‌های مناقصه‌ای و قراردادی نیز اقدامات لازم را انجام دهند. به این ترتیب موسسه حسابرسی بیمه تأمین اجتماعی با استناد به این دو ماده قانونی باید از پرداخت حق بیمه توسط کارفرمایان مطمئن شود.

هدف از حسابرسی بیمه‌ای چیست؟

هدف از حسابرسی بیمه‌ای را می‌توان به 2 بخش کلی تقسیم کرد:

  • اطمینان از رعایت حقوق بیمه‌ای کارکنان کارگاه‌ها توسط کارفرمایان

سازمان با رسیدگی به دفاتر قانونی و مدارک مرتبط به لیست بیمه و حتی در مواردی لیست مالیات شرکت‌ها، رعایت حقوق بیمه‌ای کارکنان را کنترل می‌کند.

  • اطمینان از اجرای قوانین تأمین اجتماعی (ماده 38)

رسیدگی کنندگان و حسابرسان تأمین اجتماعی به دقت قراردادها، پرداخت‌های کارمزد، صورتحساب دارای کارمزد را بررسی می‌کنند تا همه کارکنان قراردادی نیز طبق ماده 38 حقوق بیمه‌ای خود را دریافت کنند.

موسسه حسابرسی بیمه تأمین اجتماعی چیست و چه نقشی دارد؟

حسابرسی بیمه تأمین اجتماعی طبق قانون بر عهده موسسه حسابرسی تأمین اجتماعی قرار دارد. این موسسه حرفه‌ای‌ترین و تخصصی‌ترین موسسه حسابرسی بیمه‌ای کشور است. مأموریت این سازمان انجام بازرسی از دفاتر قانونی بیمه‌ای و همچنین انجام امور حسابرسی داخلی بخش‌ها و واحدهای تحت پوشش سازمان تأمین اجتماعی متناسب با نیاز سازمان، به همراه ارائه کلمه خدمات مشاوره‌ای در زمینه حسابرسی مالی، مالیاتی و بیمه‌ای است.

موسسه حسابرسی بیمه تأمین اجتماعی تلاش می‌کند به عنوان اصلی‌ترین مرجع، حسابرسی بیمه، در تلاش است تا انصاف و عدالت را رعایت کند و به حمایت از کارکنان، کارمندان و کارگرانی که طبق قانون تحت پوشش بیمه تأمین اجتماعی قرار دارند به بپردازد.

قانون حسابرسی بیمه؛ ماده 47 قانون تأمین اجتماعی و تعیین اختیارات سازمان

مرجع قانونی حسابرسی بیمه در قانون، ماده 47 قانون تأمین اجتماعی است.

بر اساس ماده 47 ق.ت.ا: «کارفرمایان مکلفند صورت مزد و حقوق و مزایاى بیمه شـدگان همچنـین دفاتر و مدارک لازم را در موقـع مراجعـه بـازرس سـازمان، در اختیار او بگذارنـد. بازرسان سازمان می‌توانند از تمام یا قسمتى از دفاتر و مدارک مذکور رونوشـت یـا عکس تهیه و براى کسب اطلاعات لازم به هریک از رؤسا و کارمنـدان و کـارگران کارگاه و مراجع ذیربط مراجعه نمایند. بازرسان سازمان حـق دارنـد کارگاه‌های مشمول قانون را مورد بازرسى قرار دهند و داراى همان اختیارات و مسؤولیتهـاى مذکور در مواد ۵۲ و ۵۳ قانون کار خواهند بود. نتیجه بازرسى حداکثر ظرف یک ۲ ماه از طرف سازمان به کارفرما اعلام خواهد شد.»

در حسابرسی بیمه، مدارک چه دوره مالی مورد رسیدگی قرار می‌گیرد؟

به طور کلی دوره 10 ساله برای حسابرسی بیمه در نظر گرفته شده است. با این حال با توجه به حجم بالای پرونده‌ها و مدت زمان طولانی برای بررسی حساب‌های ده ساله، تصمیم گرفته شد تا به جز شرکت‌های دولتی، در باقی شرکت‌ها تنها مدارک آخرین سال مالی مورد بازرسی و ملاک عمل قرار بگیرند. البته بخشنامه مورخ 1397/05/03 با شماره 2440/97/1000، چند استثنا نیز در نظر گرفته است.

الف- در مواردی که موضوع ادعای سابقه و یا دستمزد به درخواست اشخاص مطرح باشد.

ب – در خواست‌هایی که مستند به آراء مراجع قضایی و شبه قضایی و شرکتهای در حال تصفیه از سوی واحدهای اجرایی ارائه می‌گردد.

ج- در صورتیکه مستنداتی به سازمان واصل گردد که بیانگر عدم اجرای قانون از جمله ماده 38 و تبصره الحاقی به آن یا عدم اعلام واقعی دستمزد بیمه شدگان و مغایرت آن با اظهارنامه‌های مالیاتی باشد، درخواست بازرسی از دفاتر همراه مستندات منحصر با تشخیص مدیرعامل سازمان تأمین اجتماعی خارج از مدت مقرر مجاز خواهد بود.

بر اساس بند ج، در صورتی که حسابداری مالیاتی به درستی انجام نگیرد یا مدارک مربوط به دستمزد بیمه‌شدگان به درستی ارائه نشود، سازمان می‌تواند همچون گذشته تمام مدارک ده ساله گذشته را بررسی کند. برای اینکه با چنین مشکلی رو به رو نشوید، باید در انجام امور مالیاتی و دفاتر قانونی خود دقت زیادی داشته باشید.

موسسه حسابرسی بیمه تأمین اجتماعی با استناد به این ماده قانون و مسئولیت‌ها و اختیاراتی که دارد به صورت دوره‌ای از کارگاه‌های مشمول ماده 47 بازرسی به عمل می‌آورد.

چرتکه پرداز
موسسه حسابداری چرتکه پرداز

تجربه و اعتماد دو مولفه اساسی برای اثبات کیفیت خدمات توسط هر سازمان می باشد که جز با گذشت زمان بدست نمی آید. در این میان موسسه مالی و حسابداری چرتکه پرداز اعتماد شرکتها، کسب و کارها و سازمان های مختلف را به خود جلب کرده است.

رسالت ما ارایه خدمات با بهترین کیفیت در بالاترین سطح حرفه ای ممکن به مشتریانمان است. اعتقاد داریم که با این طرز عمل، می توانیم اعتبار خود را افزایش دهیم تا در حرفه مان بهترین بمانیم. ما به رعایت ارزش های اخلاقی با عمل کردن به آن ها، اعتقاد راسخ داریم.

قوانین پیچیده، بخشنامه‌های متعدد و ابهام و تعارض در قوانین، ایجاد یک گزارش مالی و ارائه آن به استفاده کنندگان برون سازمانی اعم از سازمان امور مالیاتی، سازمان تامین اجتماعی و .. را کاری بسیار تخصصی کرده است. این دشواری و پیچیدگی نه‌تنها باعث اتلاف وقت سازمان‌ها و شرکت‌ها می‌شود، بلکه درنهایت موجب تحمیل هزینه های سنگین می‌شود و خسارت‌های گاه جبران‌ناپذیری را برای شرکت‌ها و سازمان‌ها به همراه می‌آورد. ما در موسسه چرتکه پرداز ادعای تسط کامل بر تمام قوانین و مقررات را نداریم اما همواره در تلاشیم که از آخرین تغییرات علم حسابداری و قوانین کشور با اطلاع بوده دانش خود را بروز نگهداریم.

جهت ارتباط با ما

آدرس :

گیلان، لنگرود، بلوار شهید عبدالکریمی، روبه روی پلیس+۱۰، کوچه صدف، پلاک۱۰، موسسه حسابداری چرتکه پرداز

تلفن تماس:

013-42531537

09112437827

09118548004

دیدگاه خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.