حسابداری صادرات با توجه به همبستگی بین کشورها، عملیات صادرات و واردات برای بسیاری از کشورها درآمدی اصلی است و از سوی دیگر برای کشورهای دیگر می‌تواند به عنوان یکی از راه‌های تامین و رضایت نیازهای اساسی جامعه شود.

صادرات چیست؟

یعنی خروج محصولات یا خدماتی از کشور خود به کشورهای دیگری را صادرات می نامند و به عنوان درآمد مالی برای صادرکننده محسوب می‌شود هدف از صادرات گسترش جامعه بازار و تجارت محصولات و رشد اقتصادی می باشد. صادرات به دو دسته ی کلی تقسیم می شود:

  • مستقیم: در واقع شرکت‌های قادر به انجام این روش هستند که بتواند تمامی فعالیت‌های ضروری برای فروش محصول و خدمات خود را در کشور مقصد را به عهده بگیرند. از این فعالیت‌ها می‌توان به تعیین ظرفیت بازار، پیداکردن مشتری، تعیین کانال‌های توزیع و اقداماتی مانند آماده‌سازی اسناد و بیمه‌کردن اشاره کرد.
  • غیرمستقیم: در این روش به سرمایه کلان نیازی نیست و شرکت ملزم به اجرای قراردادهای مرتبط و استخدام فروشنده نیست. این روش ریسک کمتری برای شرکت‌های تازه‌کار دارد.
ریسک های صادرات

هنگامی که صادرکننده به‌ازای فروش محصول یا خدمات خود از کشور مقصد ارز دریافت کند و پس از آن قیمت ارز کاهش پیدا کند در حقیقت صادرکننده دچار ضرر مالی شده است. مداخلات دولتی می‌تواند تأثیر منفی در روند صادرات داشته باشد در حقیقت وضع تعرفه‌های گمرکی کالا موجب افزایش قیمت نهایی کالا می‌شود و این موضوع از پتانسیل رقابتی آن کاهش میابد.

مراحل حسابداری صادرات
  • ثبت سفارش: این مرحله به ثبت سفارش محصولات مورد نیاز برای صادرات و یا واردات اشاره دارد.
  • پرداخت وجه: در این مرحله، مبلغ محصولات در صورت صادرات به حساب فروشنده یا در صورت واردات به حساب خریدار پرداخت می‌شود.
  • شیوه حمل و نقل: در این مرحله، به شیوه حمل و نقل محصولات در خارج و داخل کشور و هزینه‌ها و فاکتورهای مرتبط با آن پرداخته‌ می‌شود.
  • ثبت اسناد واردات یا صادرات‌: اسناد مربوط به واردات یا صادرات از جمله صورتجلسات، امضاء برگه‌های مربوطه و مدارک مالی و گمرکی ثبت می‌شود.
  • ارزیابی مالی: در این مرحله، بررسی‌های مالی برای تعیین هزینه‌ها و محاسبه سود صادرات‌ یا واردات انجام می‌شود.
  • محاسبه مالیات: مالیات‌های مربوط محاسبه و پرداخت می‌شود.
  • پرداخت حقوق و دستمزد: پرداخت حقوق و دستمزد به کارکنان و مشاورانی که در این فرآیند شرکت کرده اند، انجام می‌شود.
  • ثبت سود و زیان: در نهایت، سود یا زیان به دست آمده‌ از فرایند واردات یا صادرات در سیستم حسابداری ثبت می‌شود.
دسته بندی کالاهای صادراتی
  • کالاهای مجاز:

کالاهای که با رعایت ضوابط گمرکی نیاز به کسب مجوز ندارند مانند: گواهی بهداشت انسانی، ضوابط استاندارد، دامی و…

  • کالاهای مشروط:

کالاهای که صادرات آن با اخذ مجوزهای گمرکی امکان‌پذیر است پس از اعلام نظر وزارت‌خانه‌های مربوطه و ابلاغ آن به گمرک از وزارت بازرگانی اقدامات لازم جهت صادرات کالا مجاز اعلام می‌شود و همچنین نیازی به رجوع متقاضی به وزارت‌خانه و اخذ مجوز نیست.

  • کالاهای ممنوع الصدور

در هر کشور به دلیل شرایط خاص یا به دلیل تصویب قوانین خاص ممنوع اعلام می‌شوند.

ثبت های حسابداری صادرات کالا

هزینه های صادرات بدهکار
بانک / پیش پرداخت هزینه بستانکار

حسابهای دریافتنی ارزی (بدهکار)
قیمت تمام شده کالای فروش رفته صادرات (بدهکار)
فروش صادراتی (بستانکار)
موجودی کالا (بستانکار)

با استعلام از یک سایت رسمی و معتبر و یکسان نرخ ارز انتخاب میشود و فاکتور فروش بر اساس آن نوشته می شود و یک نسخه از تصویر نرخ ارز ضمیمه سند میشود .

هنگام دریافت وجه فروش صادراتی

بانک / صندوق ارزی (بدهکار)
حسابهای دریافتنی ارزی (بستانکار)
سود (یا زیان) حاصل از تسعیر ارز (بستانکار/بدهکار)

مابه التفاوت در صورتیکه سود باشد به بستانکار و در صورتیکه زیان باشد به بدهکار سود و (یا زیان) حاصل از تسعیر ارز ثبت می شود . که این کار نیز باز با استعلام نرخ ارز از همان سایت معتبر و ضمیمه کردن تصویر آن بدست می آید. در پایان سال در صورتیکه حسابهای دریافتنی ارزی مانده داشت مجددا باید مانده ارزی آن به نرخ پایان سال تسعیر گردد.

اصطلاحات رایج

واردات قطعی

موضوع واردات قطعی شامل روش‌های متعددی بر اساس شیوه پرداخت کالا می‌شود. اولین روش واردات قطعی، وارد کردن کالا از محل ارز خریداری شده است. در این روش باید از سیستم‌های بانکی برای گشایش اعتبار استفاده کرد. گشایش اعتبار از رایج‌ترین روش‌های پرداخت قراردادهای بین‌المللی است که به منظور ایجاد تضمین بیشتر برای طرفین معامله و کاهش ریسک معاملات از آن استفاده می‌شود.

دومین روش وارادات قطعی، واردات کالا با ارز آزاد است. در این شیوه نیز از روش پرداخت گشایش اعتبار استفاده می‌شود.

واردات در مقابل صادرات

در این روش، واردات از محل پروانه صادراتی به نام شخص صادرکننده صورت می‌گیرد و غیرقابل واگذاری است.

واردات و صادرات موقت

در این شیوه، کالاها در یک دوره زمانی مشخص اجازه ورود یا خروج از کشور را دارند. برای مثال، کالاهای نمایشگاهی جزو واردات و صادرات موقت هستند که قرارداد گمرگی آن‌ها به صورت موقت بسته می‌شود.

کالاهای مرجوعی

کالاهایی هستند که به کشور وارد شده یا صادر می‌شوند، اما به دلایل مختلف ممکن است عودت داده شوند. کالاهای مرجوعی در لیست واردات یا صادرات غیرقطعی قرار می‌گیرند و از نوع موقت محسوب می‌شوند.

ترانزیت داخلی و خارجی

ترانزیت خارجی مربوط به کالاهایی می‌شود که از یک نقطه وارد خاک یک کشور شده و از نقطه دیگر از آن کشور خارج می‌شوند. این کالاها به هیچ وجه کالای صادراتی و وارداتی محسوب نمی‌شوند.

ترانزیت داخلی مربوط به کالاهای گمرکی نشده اند که از یک گمرک خانه به گمرک خانه دیگر در داخل یک کشور ترانزیت می‌شوند.

مجوز صادرات و واردات

قطعا برای واردات و صادرات هر کالا یا خدماتی نیاز به دریافت مجوز از مراجع ذیصلاح است. این مجوز قرار نیست برای هر کالایی صادر شود. از سوی دیگر، برای صادرات، تعیین قیمت صادراتی بسیار مهم است. در واقع، صادرکننده باید طبق قیمتی که از سوی کمیسیون نرخ گذاری تعیین می‌شود، اقدام به صادرت کالای خود کند.

پروفرما

پروفرما لیست مشخصات کالایی است که صادرکننده برای خریدار ارسال می‌کند. در مراحل بعدی صادرکننده باید بر سر نوع تدارکات و بسته بندی محصول با خریدار به توافق برسد. ضمنا، صادرکننده باید مدارکی ارائه کند که تضمین نماید از ارائه برگه تعهد ارزی شانه خالی نمی‌کند. دقت داشته باشید که در حوزه صادرات و واردات، برای حمل و نقل و بیمه کالا باید قرارداد مشخصی منعقد شود. این قرارداد بین صادرکننده و شرکت‌های معتبر حمل و نقل و بیمه بسته می‌شود.

تعرفه

تعرفه هزینه‌ای است که کشورها بر کالاهای وارداتی تحمیل می‌کنند. تعرفه‌ها توسط کدهای طبقه بندی شده سازماندهی می‌شوند و اغلب به صورت درصدی از ارزش محصول اظهار می‌شوند.

عوارض گمرکی

عوارض گمرکی نوعی مالیات است که به طور غیرمستقیم برای ترخیص کالای خارجی از گمرک و ورود آن کالا به صورت قانونی به داخل یک کشور اخذ می‌شود. برای تعیین هزینه پرداختی به عنوان عوارض گمرکی نیاز به دریافت یک کد مشخص به نام “کد تعرفه گمرکی” است. عواض گمرکی اصلا به صورت درصدی از ارزش کالا تعیین نمی‌شود.

ترخیص کالا

مجموعه اقداماتی است که برای ورود قانونی کالاهای وارداتی و آزادسازی آن‌ها از گمرک انجام می‌شود. به طور کلی فرایند ترخیص کالا شامل آماده سازی و ثبت اسناد، محاسبه و پرداخت مالیات، پرداخت تعرفه گمرکی و سود بازرگانی، حقوق گمرکی، اخذ مجوزهای لازم، حمل و نقل، استفاده از تسهیلات ارائه شده توسط دولت و… می‌باشد.

معاملات ارزی

هر خرید و فروشی که با ارزی به جز ارز رایج یک کشور انجام می‌شود معامله ارزی محسوب می‌شود.

نرخ تسعیر ارز

نرخ تبدیل دو واحد پولی به یکدیگر را نرخ تسعیر ارز می‌گویند. از آنجایی که تعیین نرخ لحظه‌ای ارز کار سختی است، معمولا نرخ تسعیر ارز در بازه‌های زمانی مختلف، مثلا هفتگی یا ماهانه، آن هم به صورت تقریبی تعیین می‌شود. البته این میانگین تقریبی در نوسانات شدید بازار ارز قابل اتکا نیست و می‌تواند کار حسابداری صادرات و واردات را سخت کند.

مشاغل واردات و صادرات اغلب با ارزهای متعدد سروکار دارند که می تواند فرآیند حسابداری را پیچیده کند. نوسانات نرخ ارز می تواند بر صورت های مالی تأثیر بگذارد و کسب و کارها باید اطمینان حاصل کنند که از نرخ ارز صحیح استفاده می کنند.

موسسه حسابداری چرتکه پرداز

تجربه و اعتماد دو مولفه اساسی برای اثبات کیفیت خدمات توسط هر سازمان می باشد که جز با گذشت زمان بدست نمی آید. در این میان موسسه مالی و حسابداری چرتکه پرداز اعتماد شرکتها، کسب و کارها و سازمان های مختلف را به خود جلب کرده است.

رسالت ما ارایه خدمات با بهترین کیفیت در بالاترین سطح حرفه ای ممکن به مشتریانمان است. اعتقاد داریم که با این طرز عمل، می توانیم اعتبار خود را افزایش دهیم تا در حرفه مان بهترین بمانیم. ما به رعایت ارزش های اخلاقی با عمل کردن به آن ها، اعتقاد راسخ داریم.

قوانین پیچیده، بخشنامه‌های متعدد و ابهام و تعارض در قوانین، ایجاد یک گزارش مالی و ارائه آن به استفاده کنندگان برون سازمانی اعم از سازمان امور مالیاتی، سازمان تامین اجتماعی و .. را کاری بسیار تخصصی کرده است. این دشواری و پیچیدگی نه‌تنها باعث اتلاف وقت سازمان‌ها و شرکت‌ها می‌شود، بلکه درنهایت موجب تحمیل هزینه های سنگین می‌شود و خسارت‌های گاه جبران‌ناپذیری را برای شرکت‌ها و سازمان‌ها به همراه می‌آورد. ما در موسسه چرتکه پرداز ادعای تسط کامل بر تمام قوانین و مقررات را نداریم اما همواره در تلاشیم که از آخرین تغییرات علم حسابداری و قوانین کشور با اطلاع بوده دانش خود را بروز نگهداریم.

جهت ارتباط با ما

آدرس :

 گیلان، لنگرود، بلوار شهید عبدالکریمی، روبه روی پلیس+۱۰، کوچه صدف، پلاک۱۰، موسسه حسابداری چرتکه پرداز

تلفن تماس:

013-42531537

09112437827

09368418004

ایمیل پشتیبانی:

chortkepardaz00@gmail.com

دیدگاه خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.