تسهیلات بانکی به نوعی یک کمک مالی می باشد، که از طرف یک ارگان کمک کننده منابع مالی که معمولا بانک می باشد، در اختیار شرکت قرار می گیرد. و شرکت موظف می باشد طبق توافق نامه که بین طرفین بسته شده است، به بازپرداخت آن اقدام نماید. بانکها و موسسات مالی در ایران، امکان پرداخت وام و سرمایه گذاری مالی را در شرکتها و واحدهای مختلف دارند. قبل از ثبت حسابداری دریافت وام از بانک باید با انواع وام بانکی آشنا شوید. در ادامه، انواع وامهای سیستم بانکداری ایران را بررسی میکنیم
انواع تسهیلات مالی و عقود اسلامی
- وام قرضالحسنه: یکی از پرکاربردترین وامهای پرداختی به اشخاص حقیقی و حقوقی است. طبق این قرارداد، وام گیرنده متعهد میشود که عین مال (با سود صفر درصد) قیمت آن را در زمان مشخص، پرداخت کند.
- وام مضاربه: طبق قرارداد وام مضاربه، وام گیرنده و بانک قرارداد میکنند که روی یک تجارت یا کسب و کار سرمایه گذاری کنند. سود حاصل از این سرمایه، بین وام گیرنده و بانک تقسیم میشود.
- وام مشارکت حقوقی: در این نوع از قرارداد، بانک قسمتی از سهام یک شرکت را خریداری میکند و به این ترتیب در سویی حاصل از تجارت آنها سهیم میشود.
- وام مشارکت مدنی: در قراردادهای مشارکت مدنی، طرفین مختلف با حضور بانک، سرمایههای خود را به شکل مشاع برای ایجاد سود، مجموع میکنند. تقسیم سود نیز با در نظر گرفتن سرمایههای وارد شده خواهد بود.
- وام فروش اقساطی: در این نوع از قرارداد بانک متعهد میشود که تجهیزات و لوازم مورد نظر شرکتها را به جای آنها خریداری کند و سپس پس به روش اقساطی به آنها بفروشد.
- وام معاملات سلف: با استفاده از این روش، بانک محصولات و تولیدات کارخانجات و واحدهای اقتصادی را پیش خرید میکنند.
- وام جعاله: در معاملات وام جعاله، بانک در ازای مبلغ وام پرداخت شده، اجرت معینی را دریافت میکند.
- وام مزارعه: این نوع از وام برای کشاورزان و واحدهای کشاورزی مناسب است. بانک، زمینی را در اختیار وام گیرنده میگذارد و سپس سود حاصل از کشت و کار بین دو طرف تقسیم میشود.
- وام اجاره به شرط تملیک: در این نوع از وام، بانک، ملکی را در اختیار وامگیرنده میگذارد و اجارههای پرداخت شده، به عنوان اقساط وام در نظر گرفته میشود. در نهایت وام گیرنده، مالک ملک مورد نظر خواهد شد.
- وام مساقات: در این روش، بانک باغی را در اختیار وام گیرنده میگذارد و قسمتی از محصولات باغ را به عنوان سو د میگیرد.
- وام خرید دین: در ثبت حسابداری تسهیلات خرید دین، بانک پرداخت اسناد و اوراق بدهی واحدهای تولیدی، بازرگانی و خدماتی را بر عهده میگیرد.
روشهای ثبت حسابداری وام
برای ثبت وام در حسابداری دریافتی و پرداختی، باید از دو روش کلی استفاده کرد. هر کدام از این روش ها، استاندارد و اصول مختص به خود را دارد. به طور کلی حسابدار باید برای ثبت سند حسابداری تسهیلات، از دو روش زیر استفاده کند:
- ثبت تسهیلات در حسابداری به روش خالص
- ثبت تسهیلات در حسابداری به روش ناخالص
ثبت حسابداری تسهیلات دریافتی به روش خالص
ثبت حسابداری در زمان دریافت وام
حساب معین حساب تفصیل بدهکار بستانکار
موجودی بانک بانک ملت 1000.000
تسهیلات دریافتی تسهیلات قرارداد 1000.0000
ثبت حسابداری در زمان پرداخت اقساط
حساب معین حساب تفصیل بدهکار بستانکار
تسهیلات دریافتی تسهیلات قرارداد 1000.0000
هزینه بهره کارمزد وام …. 50.000
موجودی بانک بانک ملت 1.050.000
ثبت حسابداری تسهیلات دریافتی به روش ناخالص
ثبت حسابداری در زمان دریافت وام
حساب معین حساب تفصیل بدهکار بستانکار
موجودی بانک بانک ملت 1000.000
پیش پرداخت بهره سنوات آتی تسهیلات قرارداد 50.000
تسهیلات دریافتی تسهیلات قرارداد 1.050.000
ثبت حسابداری در زمان پرداخت اقساط
حساب معین حساب تفصیل بدهکار بستانکار
تسهیلات دریافتی تسهیلات قرارداد 1000.0000
هزینه بهره کارمزد وام …. 50.000
موجودی بانک بانک ملت 1.050.000
نحوه رسیدگی مالیاتی به تسهیلات مالی دریافتی
هزینههای تسهیلات مالی دریافتی به سبب تاثیر مستقیمی که در سود و زیان شرکت ها دارند به تبع یکی از موارد مهمی هستند که ممیزین در رسیدگیهای مالیاتی به آنها توجه ویژهای میکنند. در زیر به برخی نکات مهم مرتبط با هزینههای تسهیلات مالی دریافتی و نحوه رسیدگی مالیاتی به آنها اشاره میکنیم:
هزینههای تسهیلات مالی دریافتی میتوانند تأثیر مستقیم بر سود ناخالص شرکت داشته باشند. دریافت تسهیلات مالی باعث افزایش بدهی و هزینههای بهرهای مرتبط با آن میشود که در محاسبه سود تاثیر بسزایی دارد لذا توجه به بند ۱۸ ماده ۱۴۸ قانون مالیاتهای مستقیم و رعایت موارد مطروحه در آن حائز اهمیت است.
طبق بند ۱۸ ماده ۱۴۸ ق . م . م سود، کارمزد و جریمههایی که برای انجام عملیات موسسه به بانکها، صندوق تعاون، صندوقهای حمایت از توسعه بخش کشاورزی و همچنین موسسات اعتباری غیربانکی مجاز و شرکتهای واسپاری (لیزینگ) دارای مجوز از بانک مرکزی پرداختشده یا تخصیصیافته باشد جز هزینه های قابل قبول مالیاتی محسوب میگردد.
طبق بخشنامه ۳۰۵۴۵/۳۹۳/۲۳۲ مورخ ۸۸/۳/۱۸ در خصوص رسیدگی به حساب تسهیلات مالی دریافتی رعایت مقررات مطروحه در بند ۸ و ۱۱ این دستورالعمل را باید در خصوص هزینههای تسهیلات دریافتی ضروریست.
طبق مقررات بند ۸ این دستوالعمل، در صورتی که مؤدیان مالیاتی از محل تسهیلات دریافتی به سایر اشخاص از جمله شرکا، سهامداران، مدیران و اشخاص وابسته موضوع ماده ۱۲۹ قانون تجارت وجوهی به عنوان وام، قرض و یا به هر عنوان دیگر پرداخت نمایند، هزینه تأمین مالی مربوط به تناسب مبالغ پرداختی مذکور، به عنوان هزینه قابل قبول محسوب نخواهد شد.
همچنین طبق مقررات بند ۱۱ این درستورالعمل، در صورتی که اشخاص دارای سود حاصل از حساب های پس انداز و سپرده های مختلف نزد بانکهای ایرانی یا مؤسسات اعتباری غیربانکی مجاز باشند، در این صورت هزینه تسهیلات مالی دریافتی از بانکها، صندوق تعاون و همچنین مؤسسه اعتباری غیربانکی مجاز به نسبت مبلغ پس انداز یا سپرده های مذکور از نظر مالیاتی قابل قبول نخواهد بود.
به حساب خود برسید.
موسسه حسابداری چرتکه پرداز
تجربه و اعتماد دو مولفه اساسی برای اثبات کیفیت خدمات توسط هر سازمان می باشد که جز با گذشت زمان بدست نمی آید. در این میان موسسه مالی و حسابداری چرتکه پرداز اعتماد شرکتها، کسب و کارها و سازمان های مختلف را به خود جلب کرده است.
رسالت ما ارایه خدمات با بهترین کیفیت در بالاترین سطح حرفه ای ممکن به مشتریانمان است. اعتقاد داریم که با این طرز عمل، می توانیم اعتبار خود را افزایش دهیم تا در حرفه مان بهترین بمانیم. ما به رعایت ارزش های اخلاقی با عمل کردن به آن ها، اعتقاد راسخ داریم.
قوانین پیچیده، بخشنامههای متعدد و ابهام و تعارض در قوانین، ایجاد یک گزارش مالی و ارائه آن به استفاده کنندگان برون سازمانی اعم از سازمان امور مالیاتی، سازمان تامین اجتماعی و .. را کاری بسیار تخصصی کرده است. این دشواری و پیچیدگی نهتنها باعث اتلاف وقت سازمانها و شرکتها میشود، بلکه درنهایت موجب تحمیل هزینه های سنگین میشود و خسارتهای گاه جبرانناپذیری را برای شرکتها و سازمانها به همراه میآورد. ما در موسسه چرتکه پرداز ادعای تسط کامل بر تمام قوانین و مقررات را نداریم اما همواره در تلاشیم که از آخرین تغییرات علم حسابداری و قوانین کشور با اطلاع بوده دانش خود را بروز نگهداریم.
جهت ارتباط با ما
آدرس :
گیلان، لنگرود، بلوار شهید عبدالکریمی، روبه روی پلیس+۱۰، کوچه صدف، پلاک۱۰، موسسه حسابداری چرتکه پرداز
تلفن تماس:
013-42531537
09112437827
09118548004
دیدگاه خود را بنویسید