روزهای پایانی سال همیشه برای مدیران مالی و حسابداران با چالش‌های ویژه‌ای همراه است. از محاسبه دقیق عیدی و سنوات تا مدیریت مالیات کارکنان، همه چیز نیازمند دقت و آگاهی از آخرین تغییرات قانونی است.

در این مقاله موسسه حسابداری چرتکه پرداز، قصد دارد مسیر شما را هموار کند با توضیحی ساده و شفاف، نحوه محاسبه عیدی ۱۴۰۳ و مالیات پایان سال را بررسی می‌کنیم تا بتوانید با اطمینان کامل و بدون نگرانی، سال مالی را به پایان برسانید.

محاسبه عیدی سال ۱۴۰۳

برای محاسبه عیدی مطابق قانون کار، حقوق پایه هر کارگر به عنوان مبنا قرار می‌گیرد. حداقل حقوق کارگران در سال ۱۴۰۳ طبق اعلام شورای عالی کار روزانه ۲,۳۸۸,۷۲۸ ریال است. بر اساس قانون، حداقل مبلغ عیدی برابر با دو برابر حداقل حقوق پایه و حداکثر آن سه برابر حداقل حقوق پایه خواهد بود

حداقل عیدی سال ۱۴۰۳

حداقل عیدی ۱۴۰۳ به اندازه دو ماه حقوق ثابت است که معادل ۶۰ روز حقوق پایه محاسبه می‌شود. در سال ۱۴۰۳ برای کارگرانی که مشمول قانون کار هستند، طبق مصوبه شورای عالی کار، ۱۴۳,۳۲۳,۶۸۰ ریال تعیین شده است. این مبلغ برای کارگرانی که حداقل یک سال کامل مشغول به کار بوده اند، در نظر گرفته شده است.

۲,۳۸۸,۷۲۸ × ۶۰ = ۱۴۳,۳۲۳,۶۸۰ ریال

حداکثر عیدی سال ۱۴۰۳

حداکثر مبلغ عیدی سال ۱۴۰۳ برای کارگرانی که مشمول قانون کار هستند، بر اساس ۹۰ روز حداقل مزد روزانه محاسبه می‌شود. این مبلغ دقیقاً برابر با ۲۱۴,۹۸۵,۵۲۰ ریال است.

۲,۳۸۸,۷۲۸ × ۹۰ = ۲۱۴,۹۸۵,۵۲۰ ریال

جدول محاسبه عیدی ۱۴۰۳

برای راحتی در محاسبه عیدی سال ۱۴۰۳، می‌توانید از جدول زیر استفاده کنید. این جدول به شما کمک می‌کند تا به راحتی محاسبه عیدی سال ۱۴۰۳ را برای کارگران با مدت زمان‌های مختلف کارکرد محاسبه کنید.

نحوه محاسبه مالیات عیدی ۱۴۰۳

در سال ۱۴۰۳، مالیات عیدی و سنوات طبق قوانین جدید تعیین می‌شود و این مالیات به مبلغ عیدی پرداختی بستگی دارد. طبق دستورالعمل سازمان امور مالیاتی، مبلغ ۱۲ میلیون تومان به عنوان سقف معافیت مالیاتی برای عیدی در نظر گرفته شده است. این بدین معناست که در صورتی که مبلغ عیدی فرد از این مقدار بیشتر باشد، مبلغ مازاد مشمول مالیات عیدی می‌شود.

نحوه محاسبه مالیات عیدی ۱۴۰۳ به این صورت است که ابتدا از مبلغ عیدی فرد، ۱۲ میلیون تومان کسر می‌شود و برای باقی‌مانده ۱۰ درصد مالیات در نظر گرفته می‌شود. در واقع، هرچه عیدی فرد بیشتر از ۱۲ میلیون تومان باشد، آن مبلغ اضافی مشمول مالیات می‌شود.
مثال:
فرض کنید فردی که حقوق ماهانه او ۳۰۰ میلیون ریال است، عیدی وی معادل ۲۵ میلیون تومان است. در این صورت، برای محاسبه مالیات عیدی ۱۴۰۳ به این ترتیب عمل می‌کنیم:
۱. مبلغ مشمول مالیات عیدی = ۲۵,۰۰۰,۰۰۰ – ۱۲,۰۰۰,۰۰۰ = ۱۳,۰۰۰,۰۰۰ تومان
۲. مالیات عیدی ۱۴۰۳ = ۱۰٪ * ۱۳,۰۰۰,۰۰۰ = ۱,۳۰۰,۰۰۰ تومان
بنابراین، مبلغ مالیات عیدی که باید از این فرد کسر شود ۱,۳۰۰,۰۰۰ تومان خواهد بود.
در نهایت، نحوه محاسبه مالیات عیدی ۱۴۰۳ به این صورت است که از مبلغ عیدی ۱۲ میلیون تومان کسر می‌شود و برای باقی‌مانده، ۱۰ درصد به عنوان مالیات عیدی در نظر گرفته می‌شود.

عیدی بازنشستگان در سال ۱۴۰۳ چقدر است؟

در سال ۱۴۰۲ عیدی بازنشستگان به ازای هر نفر ۲ میلیون و ۵۰۰ هزار تومان و به ازای همسر ۷۰۰ هزار تومان و به ازای هر فرزند تحت تکفل ۳۰۰ هزار اعلام و واریز شد. با توجه به اینکه حداقل حقوق بازنشستگان در سال جاری ۳۵ درصد افزایش یافته، این انتظار وجود دارد که مبلغ عیدی بازنشستگان نیز حداقل ۳۵ درصد بیشتر از سال قبل باشد و در صورت اعمال چنین تغییری، عیدی بازنشستگان دارای همسر و فرزند به بیش از ۵ میلیون تومان خواهد رسید. این مبلغ حدود نصف متوسط حقوق ماهانه بازنشستگان تامین اجتماعی است.

عیدی بازنشستگان در سال۱۴۰۳ کی واریز خواهد شد؟

در سال ۱۴۰۲ عیدی بازنشستگان کشوری در روز ۲۰ بهمن و قبل از واریز حقوق بهمن‌ماه به حساب آنان واریز شد و واریز عیدی بازنشستگان تامین اجتماعی تا هفته نخست اسفندماه به تعویق افتاد. در سال‌های پیش از آن نیز عیدی بازنشستگان در اواخر بهمن یا در ماه اسفند واریز شده بود و به نظر می‌رسد امسال نیز بازنشستگان برای دریافت عیدی سال ۱۴۰۳ حداقل تا بهمن‌ماه باید منتظر بمانند.

قانون عیدی کارمندان و کارگران

طبق قانون کار جمهوری اسلامی ایران، عیدی مبلغی است که کارفرما موظف است در پایان هر سال به کارگران و کارکنان خود پرداخت کند. این پرداخت به عنوان پاداش سالانه و قدردانی از زحمات کارکنان در طول سال انجام می‌شود و جزو حقوق قانونی آن‌ها محسوب می‌گردد.
بر اساس ماده ۱ مصوبه ۱۳۷۰ هیئت وزیران، حداقل میزان عیدی کارگران معادل دو برابر حقوق پایه ماهانه آن‌ها و حداکثر آن سه برابر حقوق پایه ماهانه است، مشروط بر اینکه از معافیت‌های قانونی تعیین‌شده تجاوز نکند. لازم به ذکر است که این مبلغ برای کارکنان رسمی، قراردادی و پاره‌وقت، متناسب با میزان کارکرد آن‌ها در طول سال محاسبه و پرداخت می‌شود.

نکات مهم قانون عیدی کارگران و کارمندان :

  1. تمام کارکنان مشمول قانون کار که رابطه کاری آن‌ها با کارفرما قانونی است، مستحق دریافت عیدی هستند.
  2. اگر کارفرما مبلغی کمتر از حداقل یا بیشتر از حداکثر قانونی پرداخت کند، مشمول جریمه یا پیگیری قانونی می‌شود.
  3. افرادی که به طور موقت یا پروژه‌ای مشغول به کار هستند، بر اساس مدت زمان قرارداد خود عیدی دریافت می‌کنند.
  4. کارکنانی که از شمول قانون کار خارج هستند (مثل کارکنان دولت مشمول قانون مدیریت خدمات کشوری)، قوانین متفاوتی در خصوص عیدی دارند.
  5. حداقل دستمزد سالانه توسط شورای عالی کار مشخص می‌شود. اگر فرض کنیم حداقل دستمزد روزانه برای سال ۱۴۰۳ (مانند سال ۱۴۰۲) افزایش یافته است، مبنای محاسبه عیدی بر این مبلغ جدید خواهد بود.
رقم دقیق عیدی کارمندان دولت در سال۱۴۰۳

عیدی کارمندان دولت در سال ۱۴۰۳ یکشنبه ۱۴ بهمن اعلام شد که بر این اساس ۳ میلیون تومان به عنوان عیدی و ۸۴۰ هزارتومان حق عائله‌مندی در نظر گرفته شده است. همچنین به ازای هر فرزند ۳۶۰ هزارتومان در نظر گرفته شده است. بنابراین عیدی کارمندی که صاحب همسر و یک فرزند است، مبلغ ۴ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان است و به ازای هر فرزند بیشتر، مبلغ ۳۶۰ هزار تومان به عیدی آن فرد اضافه می‌شود. در واقع عیدی کارمند دارای همسر و ۲ فرزند مبلغ ۴ میلیون و ۶۶۰ هزار تومان، عیدی کارمند دارای همسر و ۳ فرزند مبلغ ۴ میلیون و ۹۲۰ هزار تومان و عیدی کارمند دارای همسر و ۴ فرزند مبلغ ۵ میلیون و ۲۸۰ هزار تومان خواهد بود.

زمان واریز عیدی کارمندان در سال ۱۴۰۳

سخنگوی دولت در حالی عصر امروز مبلغ عیدی کارمندان را اعلام کرد که اشاره‌ای به زمان واریز عیدی کارمندان نداشت. با این حال می‌توان انتظار داشت که عیدی کارمندان تا پیش از پایان بهمن‌ماه به حساب آنان واریز شود. سال گذشته مبلغ عیدی کارمندان در روز ۱۵ بهمن مشخص و اعلام شد و یک هفته بعد عیدی به حساب کارمندان واریز شد و در سال ۱۴۰۱ نیز کارمندان طلبق رویه‌ای مشابه از مبلغ عیدی خود با خبر شده و عیدی را دریافت کردند. بنابراین می‌توان پیش‌بینی کرد که به احتمال فراوان عیدی کارمندان دولت در نیمه دوم بهمن‌ماه به حساب آنان واریز شود.

چه عواملی بر عیدی کارگران تاثیرگذار است؟

عیدی یکی از انتظاراتی است که کارگران هر ساله دارند. اما چه عواملی باعث می‌شود تا میزان عیدی افراد با هم متفاوت باشد؟ در این قسمت به بررسی مهم‌ترین عوامل موثر بر میزان عیدی کارگران می‌پردازیم.

۱. سابقه کار: هر سال یک قدم به عیدی نزدیک‌تر

قانون کار به صراحت بیان می‌کند که به ازای هر سال سابقه کار، یک ماه حقوق به عنوان عیدی به کارگر تعلق می‌گیرد. بنابراین، هرچه سابقه کار شما بیشتر باشد، میزان عیدی شما نیز بیشتر خواهد بود.

۲. حقوق پایه: پایه و اساس محاسبه عیدی

حقوق پایه، همانطور که از نامش پیداست، مبنای محاسبه عیدی است. به عبارت ساده‌تر، هرچه حقوق پایه شما بیشتر باشد، عیدی شما نیز بیشتر خواهد شد.

۳. عوامل موثر دیگر:

علاوه بر سابقه کار و حقوق پایه، عوامل دیگری نیز می‌توانند بر میزان عیدی شما تاثیرگذار باشند. این عوامل شامل موارد زیر می‌شود:

  • عملکرد کاری: کارفرما ممکن است به کارگرانی که عملکرد بهتری داشته‌اند، پاداش بیشتری بدهد.
  • رضایت کارفرما: کارفرما ممکن است به کارگرانی که رضایت بیشتری از آن‌ها دارد، توجه ویژه‌ای داشته باشد.
  • شرایط اقتصادی کشور: شرایط اقتصادی کشور نیز می‌تواند بر میزان عیدی تاثیرگذار باشد. در شرایط سخت اقتصادی، ممکن است میزان عیدی کاهش یابد.
نحوه محاسبه عیدی به چه صورت است؟

طبق قانون کار جمهوری اسلامی ایران، نحوه محاسبه عیدی برای کارگران و کارکنان مشمول قانون کار در ایران بر اساس حقوق پایه و مدت زمان کارکرد در سال انجام می‌شود.

– محاسبه عیدی برای یک سال کارکرد

حداقل عیدی برای یک سال : معادل دو برابر حقوق پایه ماهانه (حقوق پایه روزانه × ۶۰)

حداکثر عیدی برای یک سال : معادل سه برابر حقوق پایه ماهانه (حقوق پایه روزانه × ۹۰)

فرض کنید حداقل دستمزد روزانه معادل ۲,۳۸۸,۷۲۸ ریال و کارکرد کارگر یا کارمند ۱ سال باشد دراین صورت عیدی  :

حداقل عیدی سالانه:
۲,۳۸۸,۷۲۸ × ۶۰ = ۱۴۳,۳۲۳,۶۸۰ ریال

حداکثر عیدی سالانه :

۲,۳۸۸,۷۲۸ × ۹۰ = ۲۱۴,۹۸۵,۵۲۰ ریال

۲- محاسبه عیدی برای کارکرد کمتر از یک سال

اگر کارگر تمام سال را کار نکرده باشد، مبلغ عیدی به نسبت روزهای کارکرد او در سال محاسبه می‌شود.

مبلغ عیدی= ( روزهای کارکرد / ۳۶۵ ) * ( حقوق پایه روزانه * ۹۰ تا ۶۰ )

فرض کنید حداقل دستمزد روزانه معادل ۱,۵۰۰,۰۰۰ ریال و کارکرد کارگر یا کارمند ۳۰۰ روز باشد دراین صورت عیدی  :

حداقل عیدی:
( ۳۰۰ / ۳۶۵ ) * ( ۱,۵۰۰,۰۰۰ ریال * ۶۰ ) = ۷۳,۹۷۲,۶۰۲ ریال

حداکثر عیدی:

( ۳۰۰ / ۳۶۵ ) * ( ۱,۵۰۰,۰۰۰ ریال * ۹۰ ) = ۱۱۰,۹۵۸,۹۰۴ ریال

۳- محاسبه عیدی سال کبیسه

در سال کبیسه (سال‌هایی که ۳۶۶ روز دارند)، محاسبه عیدی بر اساس همان فرمول استاندارد انجام می‌شود. تفاوت اصلی فقط در تعداد روزهای سال است که در فرمول لحاظ می‌شود. در سال کبیسه، مبلغ عیدی برای همان حقوق پایه و تعداد روز کارکرد کمی کمتر از سال‌های غیرکبیسه خواهد بود، زیرا روزهای سال بیشتر است.

مبلغ عیدی= ( روزهای کارکرد / ۳۶۶ ) * ( حقوق پایه روزانه * ۹۰ تا ۶۰ )

فرض کنید حداقل حقوق روزانه ۲,۰۰۰,۰۰۰ ریال و روزهای کارکرد ۳۰۰ روز باشد در این صورت:

حداقل عیدی:
( ۳۰۰ / ۳۶۶ ) * ( ۲,۰۰۰,۰۰۰ ریال * ۶۰ ) = ۹۸,۳۶۰,۶۵۵ ریال

حداکثر عیدی:

( ۳۰۰ / ۳۶۶ ) * ( ۲,۰۰۰,۰۰۰ ریال * ۹۰ ) = ۱۷۴,۵۴۰,۹۸۳ ریال

تاثیر مرخصی استعلاجی بر میزان عیدی سال ۱۴۰۳

همان‌طور که قانون کار جمهوری اسلامی ایران در ماده ۷۴ بیان می‌کند، مرخصی استعلاجی که با تایید سازمان تامین اجتماعی صادر شود، به عنوان بخشی از سوابق کاری کارگر محسوب می‌شود. به عبارت ساده‌تر، روزهایی که کارگر به دلیل بیماری یا دلایل پزشکی مجبور به مرخصی استعلاجی می‌شود، در محاسبه سابقه کار و در نتیجه، در محاسبه عیدی و پاداش پایان خدمت وی لحاظ خواهد شد.

نکته مهم: این موضوع تنها در مورد مرخصی استعلاجی صدق می‌کند و شامل سایر انواع مرخصی‌ها مانند مرخصی استحقاقی، مرخصی بدون حقوق و … نمی‌شود. این دسته از مرخصی‌ها به عنوان سوابق کاری محسوب نشده و ممکن است بر میزان عیدی و پاداش پایان خدمت کارگر تاثیرگذار باشند.

زمان واریز عیدی کارگران و بازنشستگان تامین اجتماعی در سال ۱۴۰۳

زمان دقیق واریز عیدی برای کارگران و بازنشستگان تامین اجتماعی در سال ۱۴۰۳ متفاوت بوده است. این تفاوت به دلیل تفاوت در مرجع پرداخت کننده عیدی به این دو گروه است.

عیدی کارگران توسط کارفرمایان پرداخت می‌شود. اگرچه قانون زمان مشخصی برای این پرداخت تعیین نکرده است، اما معمولاً کارفرمایان در ماه اسفند و گاهی حتی در ماه بهمن عیدی کارگران را واریز می‌کنند. این موضوع به عواملی مانند شرایط مالی کارفرما و توافقات درون سازمانی بستگی دارد.

عیدی بازنشستگان تامین اجتماعی توسط سازمان تامین اجتماعی پرداخت می‌شود. در سال‌های گذشته، این سازمان معمولاً در اواخر اسفند ماه عیدی بازنشستگان را واریز می‌کرده است. البته ممکن است در سال ۱۴۰۳ تغییراتی در زمان واریز عیدی بازنشستگان ایجاد شود که اطلاع از آن مستلزم پیگیری از منابع رسمی سازمان تامین اجتماعی است.

در این مقاله به طور کامل درمورد نحوه محاسبه عیدی سال ۱۴۰۳ و جزئیات آن صحبت کردیم.

از نحوه محاسبه مبلغ عیدی ۱۴۰۳ گرفته تا فرمول‌های پیچیده‌تری که برای محاسبه مالیات عیدی وجود دارد. این که بدانید چه مقدار از عیدی شما مشمول مالیات می‌شود و چطور می‌توانید به دقت آن را محاسبه کنید، برای هر کارفرما و کارمند ضروری است. نحوه محاسبه عیدی ۱۴۰۳ با توجه به شرایط خاص این سال و سقف معافیت مالیاتی تعیین‌شده، باید به درستی انجام شود تا از هرگونه مشکل مالیاتی جلوگیری شود. همچنین، محاسبه دقیق سنوات و نحوه تخصیص آن به حقوق شما، به شما کمک می‌کند تا از تمامی حقوق خود بهره‌مند شوید.

سوالات متداول

مبلغ دقیق عیدی کارگران در سال ۱۴۰۳ چقدر است؟

در سال ۱۴۰۳، طبق اعلام شورای عالی کار، حداقل حقوق کارگران ۷۱,۶۶۱,۸۴۰ ریال است. بنابراین، حداقل عیدی برای ۱۲ ماه کار برابر با ۱۴۳,۳۲۳,۶۸۰ ریال خواهد بود. این مبلغ به عنوان عیدی به کارگران پرداخت می‌شود و در صورتی که فرد مدت کمتری کار کرده باشد، عیدی به تناسب مدت کار محاسبه می‌شود.

عیدی به بیمه بیکاری تعلق می‌گیرد؟

خیر، عیدی به بیمه بیکاری تعلق نمی‌گیرد. بر اساس قوانین تامین اجتماعی، عیدی و پاداش جزو موارد مشمول بیمه نیستند و در محاسبه بیمه بیکاری لحاظ نمی‌شوند.

عیدی مشمول مالیات می‌شود اما تحت شرایط خاص. در سال ۱۴۰۳، عیدی تا سقف ۱۲ میلیون تومان از مالیات معاف است، اما عیدی‌های بالاتر مشمول ۱۰ درصد مالیات خواهند شد. عیدی به بیمه تعلق نمی‌گیرد و در محاسبه بیمه لحاظ نمی‌شود.

طریقه محاسبه عیدی و سنوات ۱۴۰۳ به چه صورت است؟

برای محاسبه عیدی ۱۴۰۳، یک ماه حقوق آخرین حقوق پایه فرد در نظر گرفته می‌شود. سنوات به طور معمول با توجه به یک سال سابقه کار، معادل یک ماه حقوق پایه فرد محاسبه می‌شود و از آن مالیات نیز طبق فرمول مشخص کسر خواهد شد.

موسسه حسابداری چرتکه پرداز

تجربه و اعتماد دو مولفه اساسی برای اثبات کیفیت خدمات توسط هر سازمان می باشد که جز با گذشت زمان بدست نمی آید. در این میان موسسه مالی و حسابداری چرتکه پرداز اعتماد شرکتها، کسب و کارها و سازمان های مختلف را به خود جلب کرده است.

رسالت ما ارایه خدمات با بهترین کیفیت در بالاترین سطح حرفه ای ممکن به مشتریانمان است. اعتقاد داریم که با این طرز عمل، می توانیم اعتبار خود را افزایش دهیم تا در حرفه مان بهترین بمانیم. ما به رعایت ارزش های اخلاقی با عمل کردن به آن ها، اعتقاد راسخ داریم.

قوانین پیچیده، بخشنامه‌های متعدد و ابهام و تعارض در قوانین، ایجاد یک گزارش مالی و ارائه آن به استفاده کنندگان برون سازمانی اعم از سازمان امور مالیاتی، سازمان تامین اجتماعی و .. را کاری بسیار تخصصی کرده است. این دشواری و پیچیدگی نه‌تنها باعث اتلاف وقت سازمان‌ها و شرکت‌ها می‌شود، بلکه درنهایت موجب تحمیل هزینه های سنگین می‌شود و خسارت‌های گاه جبران‌ناپذیری را برای شرکت‌ها و سازمان‌ها به همراه می‌آورد. ما در موسسه چرتکه پرداز ادعای تسط کامل بر تمام قوانین و مقررات را نداریم اما همواره در تلاشیم که از آخرین تغییرات علم حسابداری و قوانین کشور با اطلاع بوده دانش خود را بروز نگهداریم.

جهت ارتباط با ما

آدرس :

گیلان، لنگرود، بلوار شهید عبدالکریمی، روبه روی پلیس+۱۰، کوچه صدف، پلاک۱۰، موسسه حسابداری چرتکه پرداز

تلفن تماس:

013-42531537

09112437827

09118548004

دیدگاه خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.